Yleistä asiaa

Jos pihapiirisi ilmaantuu kissa, joka vaikuttaa eksyneeltä:

* kysele ensin lähinaapureilta tai facebookissa, onko kissalla omistajaa tiedossa. Mikäli omistajaa ei löydy, voit soittaa meille 050-3537884 tai laittaa viestiä. Soittoajat ovat arkisin 15-21, la-su 10-16. Muina aikoina, lähetäthän viestin niin otan yhteyttä kun voin 🙂

* Jos omistajaa ei löydy lähialueelta etsimällä noin 1-2 päivässä, kissa tulee toimittaa löytöeläinpaikkaan. Sitä ei saa ottaa suoraan omistukseensa tai antaa muutoin uuteen kotiin! Kissaa ei myöskään saa jättää luontoon oman onnensa nojaan. Kissa on lemmikkieläin ja lemmikkieläintä koskee eläinsuojelulaissa mm. se, ettei sitä saa jättää luontoon heitteille..

* Löytöeläinhoitolassa eläimen mahdollinen mikrosiru luetaan, sen terveydentila tarkastetaan, hoidetaan sisä- ja ulkoloiset tarvittaessa. Kadonneen lemmikin omistaja ei välttämättä asu naapurustossasi tai käytä Facebookia, siksi on tärkeää, että eläin toimitetaan sinne, minne se ensisijaisesti tulee toimittaa ja mistä omistajan tulisi osata etsiä.

* Mikäli haluat tarjota kodin löytämällesi eläimelle, se onnistuu kyllä, vaikka eläin toimitetaan löytöeläinkotiin. Ole ajoissa yhteydessä, niin eläintä ei ehditä varaamaan toiseen kotiin. Harkitse kuitenkin tarkkaan, koska kissa on parhaimmillaan vastuullasi noin 20 vuotta. Ennen luovutusta kissat rokotetaan, madotetaan, mikrosirutetaan ja leikataan

* Monesti kuulen sanottavan, ettei kissaa voi toimittaa löytöeläinhoitolaan kun ne joutuvat häkkiin ja tapetaan. Eläinsuojelulainsäädännön ja löytöeläinten pitopaikkojen vaatimuksiin kuuluu sijoittaa eri paikoista tulevat eläimet eristyksiin toisistaan tautivaaran vuoksi. Tämä on siis ainoastaan kissojen terveyden turvaksi. Häkkisäilytys on väliaikainen, lyhyt hetki kissan elämässä :). Ilmoitan löytöeläimistä usealla eri sivustolla, näin eläimen mahdollisuudet löytää takaisin kotiin, lisääntyvät.

* Meillä kaikille kissoille etsitään uusi koti tai sijaiskoti eläinsuojeluyhdistykseltä. Lopetettavaksi päätyvät vain ne kissat, jotka ovat vakavasti sairaita tai joiden käsittely on ihmiselle vaarallista.

TÄRKEÄÄ TIETOA KISSOISTA JA NIIDEN PIDOSTA!

Vapaana kulkevia kissoja uhkaavat monet vaarat. Muista huolehtia ulkoilevan kissasi rokotuksista, loishäädöstä sekä steriloinnista(naaraat) tai kastraatiosta(kollit)! Liian moni ulos päästetty kissa pääsee lisääntymään luontoon vapaasti, ja tästä voi saada alkunsa jopa kymmenien kissojen populaatio. Kissapopulaatioissa kissat kärsivät monista eri sairauksista sekä saattavat syntyä vammautuneina sukusiitoksen vuoksi.

Kissoilla saattaa olla myös zoonooseja. Zoonoosit ovat selkärankaisista eläimistä, siis myös kissasta, ihmiseen (ja päinvastoin) mahdollisesti siirtyviä infektioita. Kaikkiaan näitä tunnetaan satoja maailmanlaajuisesti. Kissan ja ihmisen yhteiseloon liityviä zoonoosiriskejä on joitakin. Tärkeimpiä kissazoonooseja ovat toksoplasmoosi, sienitartunnat, kissan raapimatauti, rutto (mustasurma) sekä rabies. Suomen kannalta keskeisimpiä ovat toksoplasmoosi ja sienitartunnat. (Suvi Pohjola- Stenroos, ELT, Kissako terveysriski http://www.clinivet.fi/artikkelit/kissa_artikkelit/artikkeli_11.html)

Ulkoileva kissa on myös hyvä tunnistusmerkitä ja rekisteröidä esimerkiksi Turvasiru-palveluun, tällöin löytölään toimitettu kissa voidaan tunnistaa sirun avulla, ja myös toimittaa takaisin omistajalleen.
Maaseudun kissoja pidetään valitettavasti usein vähäarvoisina ja helposti korvattavina, mutta valistuksen keinoin kissan arvostus saadaan lisääntymään!

Hyviä linkkejä kissojen hoitoon ja pitoon liittyen:
http://www.felina.fi/
http://www.elainlaakari.fi/klinikat/kissaklinikka/kissan-sairauksia-ja-tartuntatauteja/
http://www.elainlaakari.fi/klinikat/kissaklinikka/hoito-ohjeet/

Etusivu